Uteblommor som tål våren

Det är bara mitten av mars men på sina håll strålar solen och fåglarna kvittrar som om vi befann oss en månad fram. Det kliar i fingrarna att få flytta utomhus igen och pynta krukor och blomlådor och ladda brickan med saft och kakor …

Men väl på plats i plantbutikerna blir vi åter varse det tidiga datumet. Här finns inte mycket att hämta. Våren har ju bara börjat och få blommor klarar de stundande frostkalla nätterna – och kanske någon snöfall – som ännu kan komma.
Men det finns ju blommor som klarar vårvintern!
ScribLife gav sig ut på tåliga-vårblommor-jakt till närmaste handelsträdgård. Där fann vi (självklart) glada påskliljan som är given i utekrukan just nu. Den står pall för mycket och piggar upp oss vintertrötta med sin fantastiskt glada färg.
Men vi fann även Narcissus ”bridal crown” – märkliga, tjocka knoppar som kommer att göra gott skäl för sitt namn när de slår ut.
Krokus är söt och beskedlig men även den fantastiskt tålig. Och hade du räknat bort Hyacinten som en julblomma så kan du räkna in den igen: perfekt för vårkrukan! Pärlhyacint, tulpan och söta balkansippan är fler förslag. Och faktum är att även späda penséer klarar är mycket mer livskraftiga än man kan tro. Kommer frosten dippar de lite men tar sig oftast igen och håller sig fina ända till sommaren!
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
LinkedIn
Twitter
Follow by Email
RSS