FLAWLESS ELLER KAKA? VÄGEN TILL RÄTT FOUNDATION

Makeupbasen, så kallad foundation, utgör grunden till en riktigt fin, jämn och hållbar makeup. Till vardags hoppar vissa över detta steg men för andra utgör foundation en del av klädseln och makeupen en del av stilen. För den med krånglande hud (såsom rödflammig hud eller ojämnheter orsakade av pigmentfläckar, akne eller rosacea etc.) kan en foundation fungera som en oumbärlig ”andra-hud”. I dessa fall kan en foundation utgöra hela skillnaden mellan att känna sig naken eller känna sig representativ och trygg i sig själv. Men trots sin oumbärlighet ska basen helst inte synas. Vi vill ju att det ska se så naturligt ut som möjligt.

Bild: Foonia/Shutterstock
Bild: Foonia/Shutterstock

Att finna en foundation som passar kan vara riktigt knepigt. För att hjälpa dig på traven har ScribLifes makeupartist här samlat några bra grundfrågor du kan ställa dig när du ger dig ut i kosmetikdjungeln i jakten på din personliga foundationfavorit:

1) Tar den hand om min hud?

För att din hud ska må bra och för att din foundation inte ska bli kakig och framhäva rynkor du inte visste att du hade, så bör den vara ordentligt fuktgivande. Särskilt för dig med normal, torr eller mogen hud. För dig med en fetare hy bör den ha förmåga att hålla huden matt.

För att du inte ska få problem framöver bör den också vara icke-komedogen, alltså inte tendera att täppa till porerna vilket annars kan orsaka pormaskar, finnar och andra besvär.

Ett plus är om den också innehåller ett skydd mot yttre påverkan; mot solstrålning (med spf) och mot föroreningars negativa effekter (med bland annat antioxidanter).

2) Täcker den som jag önskar – utan att märkas?

Innan du köper, be att få prova utvald foundation på din hud så att du får känna hur den känns (och doftar!) och se om den jämnar ut din hud och täcker på det sätt du önskar och har behov av. Varken mer eller mindre.

3) Finns den i rätt hudton?

Ett gissel för de flesta är att finna rätt hudton. Prova färgerna på den ljusare, osolade insidan av handleden. (Din foundation ska vara så lik din egen hudton som möjligt men gärna något ljusare).Tyvärr är det många varumärken som endast kör på bästsäljarna vad gäller färgtoner, varför många konsumenter har svårt att finna rätt. Riktigt ljus hy upplever ofta baserna för rosa och mörkare hy har fortfarande, i vårt land, ett extremt begränsat utbud av foundationfärger. (Bastning, kosmetikföretag!) Här rekommenderar vi att uttrycka dina önskemål till butikerna och ställa krav på marknaden. Sedan gäller det för oss alla att söka tills vi finner …

4) Vad har jag för övriga krav? Väg in dem.

Extra lång hållbarhet? Vattenresistent? Eller extra lätt att tvätta av? Hypoallergenisk? Ekologisk? Mineralmakeup? Flytande form? Puderform?

Med detta vill vi på ScribLife önska dig all lycka med att finna just din foundationfavorit!

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
LinkedIn
Twitter
Follow by Email
RSS