SERUM, OLJA ELLER KRÄM?

”Allt detta snack om att man förutom ansiktskräm behöver ett serum och helst en olja också, i sin dagliga hudvårdsrutin, är inte det bara ett försäljningsknep?” Ja, vad är det egentligen för skillnad mellan olja och serum och kräm. Och behöver man verkligen ha alla tre? ScribLife reder ut begreppen.

ANSIKTSKRÄM
En hudkräm/ansiktskräm erbjuder ofta en kombination av flera funktioner. Den ska hjälpa huden i balans och smidighet genom att tillföra anpassad näring och fukt samtidigt som den ofta även är konstruerad för att skydda huden mot yttre påfrestningar (som luftföroreningar etc.) och ibland till och med mot solstrålning. Allt-i-ett kan tyckas men krämen har en stor nackdel: dess molekyler är för stora för att tränga in på djupet i huden. All nytta den gör, gör den alltså på det allra översta, skyddande hudlagret. Om du vill att din hudvård ska ha en mer konstruktiv verkan än att bara hålla hudytan väl smord bör du därför föregå krämen med ett – SERUM.

SERUM 
Ett serum består av betydligt mindre molekyler än en kräm och kan därför göra nytta längre ner i huden, där processen fortfarande är levande. Serumet är ett så kallat ”delivery system” (leveranssystem), ett koncentrat designat för att leverera specifika, aktiva ingredienser på djupet med uppgift att till exempel ljusa upp huden på cellnivå eller stimulera hudens kollagenproduktion eller binda fukt till huden eller reglera talgproduktionen … Varje serum är alltså designat för att behandla ett specifikt hudbekymmer, det arbetar högeffektivt – men bara inom sitt specifika området.
För att serumet ska kunna tränga ner på djupet måste det appliceras direkt på rengjord hud, innan all övrig hudvård. Appliceras en kräm eller olja (som båda har större molekyler) innan serumet, så kan serumets små molekyler inte lika lätt (om alls) tas upp av huden vilket gör att huden inte får del av serumets goda effekter. Serumet blir därmed verkningslöst och orsakar endast ett slöseri av dyrbara droppar.
Viktigt att tänka på när det gäller den här typen av produkt är att serumet är ett långsiktigt, reparerande preparat. Liksom varje process i kroppen tar tid, tar även de positiva processer, som stimuleras av ett aktivt serum, tid innan synligt resultat kan uppnås. Men då det syns är resultatet desto mer långvarigt. Så, för att få del av den goda verkan ett serum ger krävs regelbundet användande – och en skopa tålamod.

OLJA
En ansiktsolja har i mångt och mycket liknande funktion som en ansiktskräm men har förmågan att tränga något djupare ner. Generellt så håller oljan huden mjuk och smidig och bevarar hudens fuktbalans. Naturliga ansiktsoljor är ofta rika på antioxidanter som motverkar fria radikalers nedbrytning av cellerna. Eftersom oljan saknar vatten fungerar den perfekt även i kallt klimat och naturliga oljor är konserverande i sig själva varför inga tillsatser av konserveringsmedel behövs. Dock innehåller oljor sällan solskydd och är inte lika breda i sitt användningsområde som en ansiktskräm är.
Men ”oljor” är ett vitt begrepp. Det finns många olika typer av hudoljor och dess egenskaper och effekter skiljer sig från varandra. Många rena oljor från växtriket (exempelvis kallpressad kokosnötsolja) är extra följsamma och har mycket god förmåga att tillföra välbehövliga näringsämnen i huden.
Aromaoljor, aromessencer/eteriska oljor, är den renaste typen av olja som ofta är extremt dyrbar då den är direkt pressad ur växten. Dessa oljor är ofta torra (icke-feta), har mindre molekyler och kan därmed penetrera djupare ner i huden där de förutom att återställa fuktbalansen även, precis som ett serum, kan arbeta mot olika obalanser i huden. Eteriska oljor är av naturligt väldoftande och sägs ofta även ha god inverkan på sinnet.
Förutom de finstämda, växtbiologiskt baserade oljorna är marknaden full även av ”tyngre”, billigare oljor, däribland mineraloljor eller artificiella oljor, som skapar en ofta tillfällig känsla av ökad smidighet och mjukhet men som också riskerar att täppa för hudens porer vilket med tiden kan orsaka obalanser såsom oren hud, irriterad hud eller till och med akne. Vill du ha en olja för din hud, leta hos de resultatmedvetna hudvårdsföretagen som är måna om att huden ska må bra, även på sikt.

VAD SKA JAG DÅ ANVÄNDA?
Har din hud inga större bekymmer så kan en ansiktskräm, anpassad för din hudtyp, räcka långt. Men dyker det upp bekymmer som du vill få ordning på, som torrhet, hyperpigmenteringar, glåmig hud, dålig elasticitet, rynkor så kan ett väl utvalt serum anpassat för ditt specifika bekymmer, vara en riktigt god investering.
En ansiktsolja kan fungera som ersättare för krämen under dagen eller som en extra näringsboost för huden, nattetid. En aromatisk/eterisk olja kan i vissa fall ersätta serumet, allt beroende på vilket behov den specifika oljan motsvarar. Har du flera hudbekymmer, eller om du vill få maximal effekt av din hudvård, så kan du gott använda serum + ansiktskräm på dagen och närande olja på natten. Eller, för den som gillar att vara riktigt exklusiv, använda allra tre samtidigt: serum + olja + vårdande, skyddande kräm (i den ordningen).
Oavsett vilket, så är regelbundet användande viktigt, om du verkligen vill känna, och se, resultat.

Produkter på bilden: C+ Collagen Deep Cream och Clinical Booster Serum från Dr Dennis Gross Skincare och Secret Forest Face Oil från Barr Sweden. I den inledande bilden högst upp i artikeln var även Clinical Booster Hydrating serum med. Var och en av dessa produkter finns bl a att köpa i vår egen shop: www.scriblifeshop.se

Av Ingela Hellqvist

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
LinkedIn
Twitter
Follow by Email
RSS