”VAD ÄR PEELING BRA FÖR, EGENTLIGEN?”

 

Vad ska man med en peeling (även s k skrubb/exfoliering) till egentligen? Om peeling sägs ofta att den ger huden ”lyster”, gör huden ”jämnare och klarare” och ”tar bort döda hudceller”. Alla dessa uttryck låter fint men vad betyder de egentligen för dig som konsument? Och varför är det bra för din hud? ScribLifes hudterapeut hjälper dig att bringa klarhet.

Torr och sträv hud såväl som smuts, makeup, föroreningar, bakterier och gamla döda hudceller som dröjt sig kvar lite för länge på hudytan, kan orsaka olika komplikationer i huden. Allt ifrån att huden blir grå och glåmig till att hudens porer, som ska förse huden med egentillverkat smörjmedel, täpps igen.

När huden täpps till säger den ifrån. Du märker snart att huden kommer ur balans. Den kan bli ojämn, kännas obekväm och är plötsligt svår att hantera. I tilltäppta porer kan lätt bildas små kvisslor, finnar eller pormaskar men även svårare problem som inflammerad akne. För att mildra hudens obalans applicerar du kanske en hudvårdsprodukt men utan förbättrande resultat (eventuellt blir huden bara blir mer uttorkad på ytan – och ännu mer obalanserad). En tilltäppt hud har nämligen även försämrad förmåga att släppa in produkter som appliceras på huden. Så istället för att tränga ner och bidra med fukt och näring längre ner i huden, lägger sig bara din hudvårdsprodukt som en relativt overksam hinna ovanpå alltihop.

Peeling – djup rengöring

En vanlig ansiktsrengöring är gjord för att på ett mild sätt ta bort makeup och smuts som löses upp av vatten eller olja men det är inte alltid den biter på all smuts, makeup eller gamla döda hudceller. Det är här peelingen kommer in. För att få ordentligt rent används en peeling som skrubbar bort, eller på kemisk väg löser upp, smutsen och avlagringarna och ”befriar” huden så att den kan fungera mer normalt och att hudvårdsprodukter som appliceras kan nå fram och göra den nytta de är tänkta för.

Vem kan använda peeling?

Idag finns många olika typer av peelingar och något för alla hudtyper. Även en känslig hud eller hud med rosacea kan må väl av att peelas regelbundet, då självklart med en mild peeling anpassad för känslig hud. Det är till och med så att ett hudproblem kan bromsas eller lindras av att orenheter och avlagringar försiktigt avlägsnas från hudytan, eftersom det ökar hudens möjlighet att reparera sig på egen hand. Dock är det viktigt att efter peeling applicera noggrant utvalda hudvårdande produkter som inte täpper till porerna igen (dessa brukar beskrivas som ”ickekomedogen” och/eller att de ”låter huden andas”) men som tillför mycket fukt och den näring som just din hud behöver.

peeling kräm och pads

GODA EFFEKTER AV PEELING:

  • huden är sin egen bästa välgörare. Men smuts och gamla hudavlagringar kan försämra hudens förmåga att ta hand om sig. Genom att peela huden ibland ökas hudens möjlighet att ta hand om sig själv. Huden ges till exempel ökad möjlighet att reglera sin fuktbalans och mjukhet på egen hand.
  • peeling ökar hudens möjlighet att ta emot och få nytta av de hudvårdande produkterna du applicerar på huden.
  • peeling snabbar på förnyelseprocessen i huden, vilket är bra när du t ex vill dämpa hyperpigmenteringar (pigmentfläckar) eller minska små torrhetsrynkor.
  • att peela huden bidrar också till ökad cirkulation vilket i sin tur är bra för syresättningen i hudens celler och stimulans av lymfans funktion att forsla bort slaggämnen från kroppens celler.
  • när det gamla skrubbas bort blir huden också mindre grå och glåmig och din hud ser piggare ut (= får ny ”lyster”).

Så … behöver din hud då en peeling?

En peeling är toppen att ha hemma och bjuda huden på då och då – när huden det behöver. Alltså när den är i obalans: har kvisslor, pormaskar, finnar, akne, mörka pigmentfläckar eller är torr, fnasig, glåmig. Men mår din hud redan bra är min rekommendation att låta den vara. Att experimentera med hudbehandlingar när huden inte behöver, riskerar bara att skapa problem. Känner du bara för att skämma bort din hud, men utan att ha några hudproblem, lägg en lätt fuktmask eller följ det urgamla knepet: några kalla gurkskivor på rengjord hud. De ger skön svalka till stressade ansiktsmuskler och fuktboost till huden!

gurkmask_2

Viktigt att tänka på.

  • På marknaden finns mängder(!) av olika peelingprodukter för ansikte och kropp. Vissa milda och relativt harmlösa och andra väldigt starka och komplexa. Följ därför alltid anvisningarna på förpackningen, alt. de råd du fått av din hudterapeut.
  • Är du osäker på vilken peeling eller vilka efterföljande produkter som passar just din hud? Vänd dig till en utbildad hudterapeut som kan titta på just din hud och ge korrekta råd.
  • Ett generellt råd gällande alla hudvårdsprodukter: Är du känslig mot något ämne eller vet med dig att din hud har lätt för att reagera mot vissa produkter, testa alltid en ny hudvårdsprodukt i armvecket innan du använder den i ditt ansikte.

 

Professionella peelingar och exfolieringar

Denna artikel förklarar peelingar generellt och berör i synnerhet peelingar som är anpassade för hemmabruk. På professionella hudvårdssalonger och -kliniker finns starkare typer av peelingar/peeler som enbart får användas för professionellt bruk. För dessa kan andra regler, användningssätt och användningsområden gälla. Har du frågor kring dessa, prata med din närmaste hudterapeut.

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
LinkedIn
Twitter
Follow by Email
RSS