SPRUCKET LEENDE?

Att munnen spricker upp i ett leende är en sak. Att munnen spricker för att man ler, är en helt annan. Det senare är ett av nordbornas vanligaste hudproblem, så här års. Men är det bara att ”gilla läget” eller kan man faktiskt avhjälpa detta till synes lilla problem som kan skapa så stora besvär? Kan man till och med förhindra det? ScribLifes hudterapeut tipsar.

Vad händer egentligen?
Kyligt och torrt utomhus i snabb växling till eluppvärmd, ännu torrare luft inomhus. Detta skapar uppenbara förändringar. Håret blir flygigt, elektriskt och tovar lättare ihop sig (särskilt tydligt på barnen). Huden blir torr eller yt-torr och finnar, kvisslor, pormaskar och akne kan lättare uppstå i huden liksom kroniska hudproblem som rosacea, eksem etc. har en tendens att förvärras.
 

Huden försvagas
Hudens översta hudlager består av gamla döda, tillplattade hudceller som vandrat upp mot ytan för att lägga sig som det yttersta skyddet från skador, bakterieangrepp, fuktförlust etc. Detta hudlager är i vanliga fall väldigt elastiskt men när cellerna blir för torra så ”stelnar” de och blir osmidiga, sammanbindningarna mellan cellerna brister lättare och huden blir sträv, kanske flagig. På en mer stillsam yta på kroppen kanske huden reagerar med att bli överkänslig, röd och irriterad. Men på mer krävande, rörliga ytor där huden måste vara elastisk är det lätt att den torra huden helt enkelt spricker. Och läpparna måste ju som bekant vara väldigt rörliga, så när huden spricker så blir det ofta ganska ordentligt. Huden är inprogrammerad på snabb reparation efter varje liten skada men om sprickan sitter på ett område som kräver ständig rörlighet så kan läkningsprocessen kan bli riktigt besvärlig. Det räcker med mildaste lilla morgonleende så spricker huden igen och processen startar om från noll. Eller så blir huden inflammerad vilket gör skadan ännu värre med svullen och ömmande hud som följd. Om huden inte får hjälp på traven i detta vinterväder kan sprickan bli en trist, långdragen historia som inte ger sig på många veckor.

Hjälp din hud
Men tack och lov är det möjligt att hjälpa huden här! Det viktigaste är att hålla hudytan mjuk och smidig så att huden får chans att reparera sig ordentligt. För detta finns ett närmast oändligt antal läppcerat, salvor och krämer på marknaden. Ett tips är dock att välja en produkt som inte bara smörjer utan också samarbetar med huden. En produkt med naturliga fetter som liknar hudens eget fett är en bra investering och gärna även med ett innehåll av näringsämnen och fuktbevarande ämnen som på olika sätt hjälper huden och slutligen det viktiga solskyddet mot UVA/UVB-strålning (ja, behövs även vintertid!).

Regelbundenhet
När huden blivit riktigt narig, knogarna svider och underläppen redan spruckit gäller det att ha salva eller hudbalsam inom räckhåll och smörja så ofta du kommer åt. Allt för att hudytan ska hållas mjuk och inte riskera att flaga sönder eller spricka under tiden huden reparerar sig. En god idé är att spörja torra läppar redan innan du stiger upp om morgonen för att mjuka upp efter natten och förhindra nya sprickor i den läkande huden.

Men så här års är det också en god idé att arbeta förebyggande. När det är kallt ute och varmt inne, luften är torr och du märker att håret tenderar att bli extra ”frissigt”, skaffa dig då ett riktigt välgörande hudbalsam/salva/cerat som du preparerar hudens mest utsatta områden med (läppar, händer/knogar, hälar etc.) morgon och kväll, minst.

Ett par tips, till sist:

  • Ska du ut i vinterkylan, se till att skydda ansikte och läppar med produkter som inte innehåller vatten. Fett fryser inte lika lätt i vinterkylan och ger dig ett bättre och säkrare skydd.
  • Undvik att applicera läpp-produkter som utlovar ”plumping-effekt” på barn. Skaffa något som är mild och rekommenderat för barn eller för ”alla åldrar”, som barnen kan få använda istället.

LIP-TIPS!

Lip treat collage
LIP-TIPS! Armada Moisturising Protective Lip Balm 60+ från VMV Hypoallergenics, ett skyddande, fuktbevarande, hypoallergeniskt(!) läppbalsam som kan användas även på de allra mest känsliga läpparna. Väl beprövat av ScribLife-redaktionen – i snöstorm på fjälltoppen! Idomin – denna prisvärda, väl beprövade salva som funkar lika bra till riktigt vinternariga läppar och knogar som till babyrumpor.
EL Lip Conditioner
LIP-TIPS! Estée Lauder Lip Conditioner. Närande, fuktgivande läppbalsam som kan användas såväl dag (under läppstiftet om du vill) som natt. Såå härligt – och såå lyxigt!
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
LinkedIn
Twitter
Follow by Email
RSS