DIY: SÅ SKAPAR DU TRENDIGA CLAY RINGS

TIPS! DIY JULKLAPP ELLER JULFEST. Clay rings, pastelligt färgglada ringar och örhängen som ser ut som frestande lösgodis, står högt bland trender just nu. Det bästa med det är, förutom att de är oemotståndligt uppiggande, att du kan göra dem själv – och få till de minst lika snygga som etablerade smyckesdesigners. 

Så här gjorde vi på ScribLife egna Clay rings, så snygga (tycker vi) att vi nu räknar kallt med att utvalda släktingar och vänner kommer jubla när de öppnar årets julklapp. För de här ringarna är ju perfekta inte bara att bära själv och också att ge bort.

       

 

Vill du också testa? Gör så här:


 Skaffa rätt lera för ändamålet. Det kan finnas fler olika sorter på marknaden men vi valde Fimolera. Denna lera kan enkelt härdas i ugn när du är nöjd med formen på dina ringar.

 Ta fram ett rent underlägg att arbeta på för att undvika att damm och smuts fastnar i leran. En lagom vass kniv är bra att ha till hands att skära leran med, liksom ett bakplåtspapper att lägga de färdigformade ringarna på till ugnsplåten.

 Nu är det bara att släppa loss kreativiteten, knåda och forma efter behag!

 För att skapa en veckad ring, rulla en liten bit lera till en lång orm, och börja “vika” den i zick-zack tills du har fått en lagom längd som passar runt fingret. Tryck ihop ändarna och lägg på bakplåtspappret. Ringen är nu redo att brännas. 

 Önskar du en melerad färgkombination, rulla samman två eller fler tunnare färger. 

 Olika lerfärger kan också blandas till nya färgtoner, om du blandar dem väl.

 Leran torkar inte i rumstemperatur varför det inte är någon större brådska med att bränna den. Men när det är dags, slå på ugnen på 110-120 grader C (se förpackning för exakt anvisning).

 ”Bränn” dina smycken under 30 minuter (enligt förpackningen). Låt svalna.

 

Nu är smyckena är klara att använda! De har nu en matt finish vilket spär på godiseffekten. Men vill du ändå ha dem blanka (och kanske lite mer hållbara) kan du lacka dem med genomskinligt hobbylack som finns att köpa på färghandels- eller pysselbutiker, i flytande eller spray-form med varierande blankhet. Ringarna på bilden är sprayade med halvblankt hobbylack.

Fina va? Dessa ringar är lackade med halvblankt hobbylack i sprayform. Foto: Privat/ScribLife
BRA ATT TÄNKA PÅ:

 Det tåls att upprepas: en ren yta är superviktig!

 Torka av underlaget om du ska välja en ny färg, då bitar från den förra leran kan fastna i den nya färgen.

 Leran är dryg och räcker till många smycken.

 Leran ändrar inte storlek i ugnen så se till att smyckena är precis så som du vill ha dem innan du bränner dem.

 Storlekstips: Är du osäker på din ringstorlek, använd någon av dina favoritringar som referens att utgå efter. (Eller kanske smyglåna någon gammal ring från den din ring är ämnad till.)

 

Lycka till!

 

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
LinkedIn
Twitter
Follow by Email
RSS