ÄTBART FÖR HUDHÄLSAN

Rätt anpassade hudvårdsprodukter kan göra mycket för att hjälpa huden på traven. Men att ”skönhet kommer inifrån” är också ett viktigt och till och med vetenskapligt faktum att ha i åtanke. Huden behöver vissa (god)saker för att vara på topp. Att duka upp med dessa är ett bra sätt att påverka sin hudhälsa inifrån.

Att våra celler behöver näring är en självklarhet. Varje cell i kroppen är en vital del av ett större organ och för att varje cell ska trivas krävs rätt näring och skydd för att säkerställa dess optimala funktion.

Av alla organ i kroppen är huden det största. Den fungerar som en rustning som omsluter kroppens övriga organ, skyddar kroppen från negativ påverkan från vår omgivande miljö, hjälper oss reglera vår kroppstemperatur och låter oss tolka förnimmelser (smärta, värme/kyla, fukt, beröring etc). Men huden är också en spegel av vår näringsstatus. Är kroppen i obalans, trött och sliten eller om kroppen har näringsbrist, märks det oundvikligen på huden.

Men det går att hjälpa huden på traven. Naturen är berikad med allt vad vi människor behöver och därmed även vad huden behöver för att återhämta sig, bli starkare, piggare, lugnare och jämnare.

Några förvånansvärt bra hudkompisar är citrusfrukter och skaldjur. I listan som följer kan du läsa lite om varför, och få tips på några ytterligare matvaror att skaffa hem och addera till kosten för att ge huden lite extra omsorg.

Citrusfrukter

Foto: Pixabay

Citrusfrukter erbjuder viktig näring för oss människor. De är välkända, bra källor till C-vitamin som bland annat hjälper till vid produktionen av kollagen (proteinet som utgör hudens grundstruktur). En studie på över 4 000 kvinnor i åldern 40–74, publicerad av American Journal of Clinical Nutrition, kopplade samman näringsintag och hudens åldrande. Studien fann att kvinnor som hade ett högre intag av C-vitamin var mindre benägna att få torr hud och rynkor, och mer benägna att behålla ett bättre hudutseende genom hudens åldrandeprocess. Citrusfrukter är också rikliga på antioxidanter som förhindrar huden från cellskador.

Bra källor till c-vitamin är: apelsiner, kiwi, guava, granatäpple, citron och lime.

Skaldjur

Visste du att en skaldjursbuffé är toppen för huden? Foto: Ingela Hellqvist

I haven finns mången värdefulla skatter att finna för hudens välmående. Några av dem innefattas i fisk och skaldjur som är rika källor till zink och den viktiga fettsyran omega-3.

Zink är en viktig mineral som kan hjälpa till att bekämpa akne eftersom det är involverat i metaboliseringen av testosteron som påverkar produktionen av talg. Zink kan också underlätta avlägsnandet av döda hudceller genom att stimulera produktionen av nya celler.

En ökning av omega-3 i kosten kan avsevärt minska inflammation och torr hud. Inflammationer är kopplade till många hudproblem och kan även påskynda hudens åldrandeprocess.

Om du önskar en lugnare, piggare och mer balanserad hud, kan du alltså prova att välja lax, tonfisk, hälleflundra eller räkor till lunch, eller varför inte dämpa din middagshunger med en härlig skaldjursbuffe´.

 

Röda och gröna grönsaker

Rött (orange) och grönt i salladsskålen gör hudens celler alldeles extra glada.

Lika vackra som nyttiga är röda och gröna grönsaker som är rika källor till vitamin A och betakarotener.

Vitamin A är en antioxidant som underlättar avlägsnandet av döda hudceller i hudens yttre lager. Det hjälper också till vid produktion av kollagen, proteinet som håller huden elastisk, och förtjockning av dermis, hudens mellanlager som innehåller kollagen.

Betakaroten är också en kraftfull antioxidant som skyddar kroppens celler från skador orsakade av fria radikaler. Dessutom hjälper det till att minska solinducerade hudskador och kan hjälpa till att förbättra melasma. Tyska forskare fann att så lite som 30 milligram per dag kan hjälpa till att förebygga eller minska rodnad och inflammation i samband med solbränna. En professor i folkhälsoforskning vid Arizona Health Sciences Center i Tucson, Ronald R. Watson, Ph.D., menar att ”Betakaroten ackumuleras i huden och ger 24-timmars skydd mot solskador”.*

För att hålla din hud strålande och spänstig är det alltså en god idé att berika din kost med vitamin A- och betakarotenfyllda färgade frukter och grönsaker som mango, aprikos, sötpotatis, morötter, grönkål, broccoli, spenat och kålrot.

*OBS! Även om betakarotenrika livsmedel ökar hudens naturliga skydd mot solskador, ersätter de inte behovet av att skydda huden med spf-krämer eller täckande kläder när du vistas ute i solen.

 

Nötter och frön

Dessa alternativa proteinkällor har den extra bonusen att de är rika på fibrer som är viktigt för att befria kroppen från avfall och föroreningar. Nötter och frön innehåller också en mycket effektiv antioxidant i vitamin E.

Protein hjälper till att reparera celler som har skadats av fria radikaler. När proteinet smälts omvandlas det till aminosyror, cellernas byggstenar, vilket hjälper till att påskynda reparationen av hud och kollagen.

Vitamin E är en utmärkt fettlöslig vitamin som ytterligare hämmar skador på celler orsakade av fria radikaler. Vilket är extra bra för personer med känslig hud. Det fungerar tillsammans med andra grupper av näringsämnen som vitamin C, glutation, slenenium och vitamin B3 för att motverka syremolekyler som blir för reaktiva (mycket reaktiva syreinnehållande molekyler skadar strukturen hos cellerna som omger dem).

För att ge huden en extra hjälpande ”hand” i dess reparationsprocesser och motverka nedbrytning och reaktivitet, kan alltså nötter och frön i den dagliga kosten göra skillnad. Ett tips är att strö lite nötter och frön på dina favoriträtter och sallader. Välj mellan valnötter, mandel, jordnötter, pinjenötter, macadamia, pekannötter, paranötter, solrosfrön, sesamfrön eller vallmofrön.

OBS! Är du allergisk eller märker av känslighet mot nötter och frön ska du självklart undvika dessa och söka efter andra näringskällor för de ämnen som din kropp och hud behöver. Detta gäller alla födoämnen som tas upp i artikeln.

 

Fullkorn

Fullkornsbröd är både supergott och näringsrikt för huden. Foto: Ingela Hellqvist

”Hela” spannmål innebär spannmål som inte bearbetats för att ta bort sitt hårdare skal – som ju faktiskt är den del som innehåller de näringsämnen som vår kropp behöver. Fullkorn är rikt på rutin och vitamin B.

Rutin är en bioflavonoid som finns rikligt i bovete och kan betraktas som en antioxidant som fungerar synergistiskt med vitamin C. En av dess huvudfunktioner är korrekt absorption av vitamin C i kroppen. Rutin hjälper till att förhindra att C-vitamin metaboliseras, vilket i sin tur förbättrar dess fördelar i immunförsvaret.

Vitamin B stärker hudens barriär genom att återfukta cellerna och fungerar antiinflammatoriskt och förhindrar rodnad och irritation av huden. Det stöttar en hälsosam hudcellsomsättning och sägs också hjälpa till att metabolisera makronäringsämnen.

Vitamin B kan i vissa fall kopplas till akne* (gäller mest vitamin B12 men även B6) men är också mycket viktigt för din kropps hälsa! Frånvaron av vitamin B gör huden mottaglig för hudskador och ljuskänslighet.

För att uppnå en fräschare, klarare och mer återfuktad hud, addera en skiva av ditt favoritbovete-, fullkorns-, råg- eller flerkornsbröd till ditt dagliga näringsintag. Även brunt ris eller fullkornsnudlar är bra mat ur B-vitaminsynpunkt.

*Har du akne är det viktigt att inte automatiskt anta att det är vitamin B (B12 eller B6) som är orsaken. Det finns många typer av akne och många möjliga orsaker.

 

Varierad kost allra bäst

Tipsen här ovan är ett urval av all den näring som huden mår bra av och behöver. Det allra bästa du kan ge din hud och din kropp för att den ska få det skydd och den näring den behöver, är en välbalanserad, varierad kost. Detta i kombination med regelbunden fysisk aktivitet, att schemalägga pauser under livets stressande perioder och se till att du får tillräckligt med sömn, ger goda hälsovinster för både hud och kropp – och psyke.

Foto: Shutterstock

 

Av Ingela Hellqvist, auktoriserad hudterapeut


KÄLLA: Källan till informationen i artikeln är till stor del hämtad från ett inlägg av näringsexpert Ginny Sinense-Marksl på VSRC, VMV Skin Research Centre + Clinics, på VMV Hypoallergenics nätmagasin Inskin.http://inskin.vmvhypoallergenics.com

 

 

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
LinkedIn
Twitter
Follow by Email
RSS