5 TIPS FÖR EN MER HARMONISK UTEMILJÖ

Det är nu, när de första försommardagarna lockar ut oss till våra uteplatser och trädgårdar som många av oss påminns om att där inte alls är så inbjudande som vi skulle önska. Men misströsta inte. Det behöver inte vara så krångligt som det kanske kan verka att få till riktigt trivsamma sommarrum därute.

– Genom att utgå från några enkla råd kan vem som helst skapa sig en skön utemiljö, menar en erfaren expert på området: inredaren och trädgårdsdesignern Sofia Breitholtz, ägare av företaget Sofia Breitholtz Inredning som inreder åt både företag och privatpersoner.

Hon understryker att det egentligen inte ens handlar så mycket om vilka möbler du har, utan mer om var och hur möblerna placeras och vad du omger dig med för övrigt. Här följer några av Sofias bästa uterumstips för ScribLifes läsare:

 

”Skapa rumskänsla”

 

Foto: Ingela Hellqvist

– Tänk lite som inomhus: golv, väggar, tak, säger Sofia Breitholtz.

Men ett tak på altanen behöver inte vara ett faktiskt tak utan kan lika gärna utgöras av en pergola, ett parasoll, flera växter eller ett träd. En vägg kan vara en spaljé eller en växtlåda likaväl som en yttervägg. Det viktiga är att dela av för olika behov och ändamål. En plats där det går att sätta sig bekvämt, kanske läsa en bok. Och en annan där du har matbordet; platsen för socialt umgänge, för resonemang, glada skratt, god mat eller fika.

– Tänk också på var solen är, rekommenderar Sofia.

Ett sätt att skapa rum utomhus kan också vara att anlägga gångar i trädgården.

– Det får gärna hända något efter gången som fångar blicken och får en att stanna upp, säger Sofia Breitholtz.

Har du en egen tomt så låt inte altanen begränsa dig när du inreder för en sommarskön tillvaro utomhus. Skapa gångar och rum även i trädgården för vilsamma pauser mitt i sommarens dofter, ljus eller svalkande skugga. Foto: Ingela Hellqvist

 

”Tänk hållbart”

 

Bra tillfälle att återanvända gamla grejer! Utomhus är det extra vackert med det använda och rustika. Har du inget eget gammalt, slitet, så leta i second handbutiker, ett paradis för vackra krukor, lyktor och annan inredning till ditt uterum eller din trädgård. Foto: Ingela Hellqvist

Släng inte gammalt, återanvänd istället. Tänk på att gammalt och trist kan få nytt liv i ett nytt sammanhang. Och har man inget gammalt så kan man köpa second hand.

– Jag gillar att blanda gammat och nytt, säger Sofia Breitholtz. Välj gärna naturmaterial för det inger harmoni, är inbjudande och omhändertagande och är skönt att vidröra.

 

”Satsa på stämningsfull belysning”

 

För att vi inte ska behöva gå in när skymningen faller. Belysning på altan eller balkong kan gärna utgöras av flera ljuspunkter: som en ljusslinga och olika ljuslyktor. Se också gärna till att ha filtar och plädar till hands när det blir svalare mot kvällen.

 

”Skapa kontraster”

 

Kontraster skapar dynamik. Tänk högt och lågt, mörkt och ljust, hårt och mjukt, runt och fyrkantigt.

– Det blir ofta bra om man blandar in någon annan färg som kontrast, tipsar Sofia.

 

”Glöm inte växterna!”

 

Växter, färska som torra, är viktiga inslag för en lugn och fräsch atmosfär. Varför då inte ta odlingen till bordet som Sofia gjort här då hon låter örterna i en antik vattencistern ingå i den vackra sommardukningen. Foto: Ingela Hellqvist

Människan mår väldigt bra av att omge sig med växter. De är bra för hälsan och har en lugnande inverkan.

– Jag gillar träd och har flera själv, bland annat olivträd och fikonträd som står i krukor och korgar, säger Sofia Breitholtz.

På hösten får träden flytta inomhus för att klara vintern. Då och då vissnar vissa helt och tappar alla blad men det är inte alltid skäl för att ge upp dem.

– Vissa växter är svårare att tas med än andra men släng inte bort vissna växter i onödan. Även om växten blivit bortglömd ett tag och ser ynklig ut så går den ofta att hjälpas igång igen. Och glöm inte att även torra kvistar, grässtrån eller blad hämtade från naturen kan bli ett vackert inslag, säger Sofia Breitholtz.

 

Foto: Ingela Hellqvist

Lycka till med ditt sommarrum!

 

Av Ingela Hellqvist


Mer inspiration av och information om Sofia Breitholtz finner du här.

 

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
LinkedIn
Twitter
Follow by Email
RSS