DIY: GÖR DINA EGNA TWISTADE LJUS

SPARA PÅ EL – tänd ett ljus i höstmörkret. Att dekorera hemmet med ljus i roliga former är en stor trend som vuxit fram på sociala medier under pandemin. Och roligast blir det när det är du själv som står för formerna. Låt dig inspireras av vår egen pysselfantast Lovisa som visar hur enkelt det är att fixa twistade ljus på egen hand!

De så kallade “Böjda ljusen” (eller “Bendy candles” på engelska) är en av varianterna som blivit till ett populärt och enkelt pyssel för att skapa roliga inredningsdetaljer. Här nedan får du både både tips och steg-för-steg-beskrivning för hur du kan gå tillväga. (Se även video på våra sociala medier för mer inspiration!)

Viktigt! Lämna aldrig ett brinnande ljus utan uppsikt!

 

INNAN DU BÖRJAR:

Så, vilka ljus bör man då använda för detta pyssel? Det viktigaste är att ljusen är av paraffin och inte av stearin. Stearinljus tenderar nämligen gå sönder i processen. Paraffinljus går att köpa på många mat- och heminredningsaffärer, men här har vi använt oss av Sostrene Grenes antikljus för 6,98 kr styck. 

DETTA BEHÖVER DU:

  • Paraffinljus
  • Tillgång till diskho, hög ugnsform, skål, vas eller dylikt.
  • Varmt kranvatten

Valfritt extra tillbehör:

  • Tandpetare 
  • Kavel

 

SÅ HÄR GÖR DU:

1. Fyll upp varmt vatten i en diskho, hög ugnsform, skål, vas eller dylikt. Vattnet ska inte vara kokande. Det räcker med varmt kranvatten. 

2. Lägg ner paraffinljusen i vattnet för uppvärmning tills de är tillräckligt mjuka för att formas. Detta brukar ta mellan 10 – 15 minuter beroende på hur varmt vattnet är. 

3. Nu är det dags att börja forma! Tänk på att böja och forma ljusen långsamt och försiktigt – helst när ljuset fortfarande ligger i det varma vattnet. 

4. Nöjd med formen? Toppen! Då är det dags att låta ljusen svalna. Detta kan antingen göras genom att spola kallvatten på det färdiga ljuset, alternativt att låta det kylas ned i luften på en handduk.

5. TIPS! Har du skapat en form som ska stå utan ljusstake? Plocka då fram en stekpanna och bakplåtspapper. Stekpannan på en platta med låg värme och täck stekytan med bakplåtspapper. Ställ ljuset på bakplåtspappret en kort stund för att smälta en stabilare botten för ljuset att stå på. 

 

6. Grattis! Nu kan du njuta av dina ljus som är lika underbart dekorativa tända som otända! Vi vill än en gång påminna om att aldrig lämna några levande ljus utan uppsikt. Sätt dina ljus i stabila ljusstakar och/eller på ett eldsäkert fat. Och utom räckhåll från barnen.

Foton: Lovisa Hellqvist

       

 

Vill du ha mer inspiration? Titta på vår fina DIY-video om Bendy Candles som snart kommer upp på vårt  ScribLife.se Instagram!

 

Vi på ScribLife önskar er alla ett härligt höstpyssel!

 


Av Lovisa Hellqvist / ScribLife

 

 

 

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
LinkedIn
Twitter
Follow by Email
RSS