HÖSTENS MAKEUPTRENDER – OCH HUR DU FÅR TILL DEM

Under tider av distansarbete och munskydd har makeuptrenderna varit väldigt naturella senaste tiden. För att inte säga osynliga (eller rent av obefintliga där under masken)? Men detta verkar vi nu ha ledsnat lite på. Makeupstilen i höst/vinter går fortfarande i naturtoner i grunden men helst med uppfriskande temperamentsfulla inslag. Här listar vi några av höstens och vinterns stora sminktrender – och berättar hur du kan applicera dem i verkliga livet.

Men innan vi börjar: Låt din basregel alltid vara att makeup inte ska användas i syfte att dölja utan att framhäva. Och för att det är roligt.

 

1.

ACCENTUERA LÄPPAR – ELLER ÖGON

Det ska vara djärvt. Men på utvalt område.

En av höstens största trender är att markera läpparna med djärva nyanser eller skapa en ordentlig markering till dina ögon med linjers och skuggningar, gärna i starka färger. Nyckeln här är att hålla ansiktshuden naturligt livfull genom att på sin höjd applicera en utjämnande foundation som låter din hud lysa igenom.

Låt alltså fokus vara på accenten, läppar eller ögon. Att markera både och blir för mycket. (Om du inte går in för ”night luxe notaliga”, förstås. Vi kommer till det …)

Höstens kollektion från Chanel är ett mycket vackert exempel på vad som är helt rätt i höst: Djupt rött läppstift, tunn bas och endast en varm ton på ögonlocken. Bas: Chanel Éclat Lunaire Highlighting Powder Or Rose 887, Ögonskugga: Les 4 Ombres 937, Läppstift: Rouge Allure L’extrait 827 respektive 878 (läppstiftet intill).

 

 

2.

GLAZED LIPS, VINYL GLOSS OCH TAVELRAMSLIPLINER

Ja, låt oss prata mer om höstens läppar. Vinterns lip-vibe går åt djärvare färger; mörkrött eller brun glaze, med eller utan vinylgloss. Här är appliceringen minst lika viktigt som den mörka tonen på liplinern och det riktigt glossiga läppglanset.

Läppkonturen kan gärna läggas precis utanför den naturliga läppkanten (a’ la Kardashians, J Lo, Hailey Bieber), tonas in över läpparna och mötas upp av en ljusare ton som framkommer naturligt när läppglanset blandas in med lipliner-färgen. Effekt: större och fylligare läppar.

 

På kändismakeupartisten Mario Dedivaovic har också egna märket By Mario. På hans Instagram @makeupbymario finns mycket inspiration att hämta. Bland annat denna snygga lipliner+listick-syle som är helt rätt just nu!
Säga vad man vill om The Kardashians men gillar man mode och smink så är de underbara att följa. Och inte minst Kylie Jenner med hennes egna makeupserie. Här har Kylie Cosmetics markerat läpplinjen med en mörkare penna som målats in över läpparna men lämnat mitten och då framför allt underläppen, ljus. Ovanpå alltihop har skimrande superglossiga Daddys Girl High Gloss applicerats. Effekt: fylligare läppar utan ingrepp!

 

”TO OLD FOR THIS”?

Känner du att det här med markerad lipliner är lite väl Hollywood för din vardag? Men faktum är att tekniken kan göra mycket för läppkonturen. Dina läppar kommer fram (igen) och eventuella läpprynkor blir också mindre framträdande, så jag rekommenderar varmt att testa. Vill du inte ha mörka läppar, så testa med en väldigt ljus men ändå märkbar lipliner. Det kan göra susen!

 

 

3.

BLOCKFÄRGER OCH OSKARP EYELINER

Har du något blått i sminkväskan? Använd det! Nu är det blått som gäller. Eller någon annan livfull blockfärg (grön, röd eller varför inte knallrosa, orange …?) Applicera den färgade skuggan över hela ögonlocken, eller vid inre ögonvrån, eller som en eyeliner. Det är bara din fantasi som sätter gränser.

När du skapar denna statementlook, börja med att fylla i ögonformen, gärna med en eyeliner, och bygg upp den till den form du önskar, innan du fyller i. Fyll gärna i färgen lager på lager för att bygga upp färgens densitet vartefter.

 

 

Lek med blått, grönt och skimmer! Här en riktigt läcker inspiration av makeupartisten @annepromakeupart

 

Vackra Hailey Bieber kör en lite mer sofistikerad variant av det blå genom att applicera blått längs med och under den undre ögonfranskanten och naturfärgat – med highlight och en aning glitter – på ögonlocket. Och här ser vi också den markerade läpplinjen igen. Hur snyggt?! Låt dig inspireras på hennes instagram @haileybieber

 

OSKÄRPA

Skarpa eyelinerlinjer har trendat ett ganska långt tag nu men precis som allt annat har trenden omformats. Nu ska linjen inte längre vara så perfekt utan får gärna vara ruffare och lätt utsuddad. Den behöver heller inte vara svart utan får gärna ha en mjukare ton, som grå eller brun. Eller blå?

Här kan du gärna först jobba med en mjuk penna/kolpenna på den inre delen av ögonfranskanten och arbeta in färgen även på och direkt under ögonfranskanten med en ögonpensel. Därpå lägger du en skarpare ögonlinje från efter franslinjen och utåt. Avsluta med att blanda in ögonskugga ovanpå.

Tips på vackert blått från Dior: 5 Couleurs Couture Eyeshadow Palette 279 Denim.

 

Ett annat mustigt blått exempel från Kiko Milano.

 

4.

NIGHT LUXE NOSTALGIA TILL PARTYT

– en stor makeuptrend på TicToc (21,1 miljoner visningar för hashtaggen #nightluxe bara den senaste månaden) som precis som mycket annat spridit sig till makeupdiskarna. Men vad handlar detta om? Man kan säga att Night luxe främjar en ”more is more”-attityd och extravagant feststämning. Enligt en brittisk studie har de mest eftersökta trenderna hittills under det här året varit produkter som kroppsglitter, metalliskt smink och sminkdekor. Men det handlar inte om att täcka sig med kroppsglitter (som var fallet nyårsafton år 2000, för er som minns). I höst ser vi en långt mer sofistikerad glitterapproach där härligt skimrande skuggor, gärna i starka färger men väl inblandad i den övriga makeupen, får utmärka den stundande festsäsongen.

Välj ögonskuggor med mycket skimmer. Låt gärna frostiga toner fungera som highlighters som får lyfta ansiktets högsta punkter. Lek med metalliska accenter. Och dra dig inte för att addera gnistrade glamour – ögonstrass – till ögonmakeupen. Ja, du hörde rätt: Sminkjuvelerna är tillbaka. Vintern är räddad!

 

 

5.

BLUSH STROBING

Blusher är still going strong som sminktrend i vinter. Blush/rouge kan användas på flera sätt.

Ett sätt är att addera lite lätt rodnad med ett ljusrosa krämrouge (läppstift funkar också) innan du applicerar din foundation. Blushen kommer att blandas in med din foundation och lysa fram lite lagom och ge en vacker, naturlig look.

En stor trend är också att låta ett ljust rouge/blusher gå högt upp på kindbenet, nästan ända upp under ögonen. När du går så högt upp med rouget, jobba även med en skimrande highlighter på kindbenets, ögonbrynsbenets och näsans högsta punkter för att liva upp. Det förstärker också kindbenen, ger ansiktet ett litet ”lyft” och en frisk look.

 

Makeupartisten @nikki_makeup är också en stor makeupinspiratör på Instagram. Här ett av hennes vackra exempel på blusher-trenden som råder just nu.

 

 

6.

LJUSARE BRYN

Den kanske mest vågade sminktrenden av alla just nu är (håll i dig!) blekta bryn. Kendall Jenners brynlösa Met Gala-chock har blivit en trend som verkar växa till sig. Vill du testa looken utan blekning (som jag inte rekommenderar) så finns knep att ljusa upp brynen med concealer eller täcka dem med hårvax + concealer. Du som egentligen har ljusa bryn kan testa att sluta färga och se om du gillar resultatet som bleknar fram om några veckor … Oavsett hur du gör så kom ihåg: trenden handlar om ljusare bryn – inte osynliga.

Oavsett hur du gör så kom ihåg: trenden handlar om ljusare bryn – inte osynliga.

 

 

7.

KNAPPT SYNLIG BAS – PÅ OMHÄNDERTAGEN HUD

 

Även du som gillar underhållsfri makeup kan ansluta dig till trendgruppen i vinter. Oavsett accenter så ska de, så långt det är möjligt, adderas på en så naturlig hy som möjligt.

Men tänk på att: För att basen ska kunna hållas naturell är det skönt om huden är i så god balans som möjligt och för att den ska vara i balans behöver du ta hand om den, rengöra från makeup och föroreningar varje kväll, vårda och skydda den varje dag med produkter anpassade för din hud. När du lägger din makeup, använd en foundation eller färgad dagkräm och/eller concealer av god kvalitet, som är tunn och låter din hud andas. Huden får som sagt gärna synas igenom basmakeupen.

Slutligen …

Se alltid till att alla produkter du använder som täcker huden (foundations, concealer, puder) är ickekommedogena och snälla mot huden. Ett tips är att välja produkter med probiotika som värnar om de viktiga microorganismerna på hudytan (hudmicrobiomet).

 

När du tagit hand om din hud och applicerat din bas, då kan du leka med färger och former på ögon eller läppar hur mycket som helst. Det är helt rätt i höst!

 

Lycka till!

 


Text: Ingela Hellqvist

 

 

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
LinkedIn
Twitter
Follow by Email
RSS