SKYNDA KÖPA ÅRETS MAJBLOMMA – SOM SAKNAR ETT BLAD …

Har du köpt en majblomma i år? Då kanske du har upptäckt att bland årets Majblommor finns en blomma med ett blad för lite. ”Niobladsblomman” symboliserar det faktum att 1 av 10 barn i Sverige idag lever i fattigdom …

Ja, du hörde rätt: ett av tio barn! Ett av tio barn i Sverige idag lever i ekonomisk utsatthet, en allvarlig siffra i statistiken som behöver betydligt mer uppmärksamhet. För att belysa statistiken, lanserade Majblommen därför i år, för första gången på 100 år, en ny sorts majblomma där 1 av de 10 bladen saknas.

Majblomman 2024 saknar ett blad … Foto: Elin Åberg

Ansökningarna om ekonomiskt stöd till Majblomman strömmar in. Trots att Majblommans försäljning slog rekord förra året räcker pengarna inte till. Volontärer över hela landet märker av ett ökat tryck från familjer som söker ekonomiskt stöd till sina barns behov.

För att påminna om barns villkor i olika delar av landet presenterar barnrättsorganisationen en karta över barnfattigdomen i Sverige, med digitala majblommor som i olika kommuner saknar ett, två eller till och med tre blad, beroende på hur stor andel barn som lever i fattigdom.

– De lokala blommorna blir en tung påminnelse om de stora skillnader och den statistik som påverkar flera av Sveriges kommuner. Och vi ser att trycket på barnfamiljer med små marginaler har ökat. Våra lokala majblommeföreningar ser att nya grupper söker sig till Majblomman och att fler ansökningar gäller barns basala behov. Det är bakgrunden till att vi siktar på nya rekord, säger Majblommans generalsekreterare Åse Henell i ett pressmeddelande.

Majblomman är en ideell barnrättsorganisation som sedan 1907 arbetar för att motverka barnfattigdom i Sverige. Förutom att påverka beslut och finansiera forskning för att fler barn ska bli fria från fattigdom, är organisationens huvuduppdrag att dela ut ekonomiskt stöd till familjer som inte har möjlighet att ge sina barn allt barnen behöver.

Det stöd som delas ut av Majblomman kan vara allt ifrån mer regelbundna ekonomiska tillskott till att ge ett bidrag till en ensamstående, hårt arbetande mamma så att hon kan köpa specifika saker som nödvändiga vinterkläder till sina barn.

Ingen ska behöva leva i fattigdom och allra minst i välfärdslandet Sverige. Försäljning av årets Majblomma börjar gå mot sitt slut men än finns chans att köpa årets blomma och vara med och bidra. Majblomman säljs fram till den 1 maj. Har du inte redan köpt en (eller flera), så passa på nu! Hittar du ingen som säljer så går det att köpa digitalt här.

 

 

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
LinkedIn
Twitter
Follow by Email
RSS