Förbättra ditt solskydd – med tomater!

shutterstock_233573584
bild: Shutterstock

Ljuvliga försommar! Så fort molnen skingrar sig och risken för frostskador inte är omedelbart överhängande, blottar vi gärna så mycket som möjligt av vår vinterbleka hud för solexponering. Dessa dagar är det få saker som är så viktiga att tänka på som solskydd! Det tar nämligen tid för melanocyterna, våra solskyddande celler, att ”vakna” och hinna producera så mycket melanin (det bruna ämnet) att vi kan räkna vår kropp som naturligt solskyddad.

Men det går att hjälpa huden att få ett bättre eget solskydd – med hjälp av tomater! Tomater innehåller nämligen lykopen, ett för oss mycket nyttigt ämne som minskar risk för blodpropp och åderförkalkning, har en skyddande effekt mot cancer och förbättrar kroppens naturliga skydd mot UV-strålning!

Forskningsstudier har visat att om du äter 40 g tomatpuré om dagen (ca 16 g lykopen) så ökar hudens naturliga solskydd med 40 procent. Det mesta av lykopenet finns i tomaternas skal och frigörs vid upphettning varför tillagade tomater är det bästa, om du vill ta del av tomaternas eget skydd mot sol och gifter. Dessutom behövs fett för att det ska kunna tas upp av kroppen.

Slutligen: tänk på att detta tar tid. Lykopen lagras i huden men det ta ca två månader för att få maximal effekt. Ska du ha ett extra gott solskydd när solen är som närmast våra breddgrader, är det hög tid att börja äta tomater idag!

Källa: Supermat av Helena Nyblom

 

BOKTIPS! Supermat, av Helena Nyblom 

Boken Supermat (Bonnier Förlag, 2007) av Helena Nyblom, författare, leg. läkare och medicine doktor, är en hälsobok att ständigt återkomma till! Ett fint litet upBok Helena Nyblom Supermat_framsidapslagsverk som på ett inspirerande sätt berättar vilka nyttoprocesser som olika naturliga födoämnen faktiskt skapar i våra kroppar. Boken ger ett uppvaknande över vilka positiva effekter frukt, grönt, nötter, fisk och kakao(!) verkligen gör för oss. Och på köpet blir man riktigt sugen på både blåbär och mörk choklad!

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
LinkedIn
Twitter
Follow by Email
RSS