RÖRELSEPAUSA MED SCRIBLIFE!

Stillasittande har visat sig sämre för hälsan än man tidigare trott. [Mer om det i artikeln här.] Och detta i en tid då många av oss distansarbetat under pandemin, ofta med ytterligare ökat stillasittande som följd.

Här på ScribLife kan vi erkänna att vi nog sitter vid våra datorer alldeles för frekvent, och dessutom inte helt ergonomiskt då vi arbetar hemifrån. Det känns tydligt i nacke, axlar, armar och rygg – förutom de negativa effekter i kroppen som vi inte märker av förrän det kanske är för sent. Därför har vi nu bestämt oss för att försöka peppa varandra till värdefulla rörelsepauser i vardagen. Vi har använt våra kunskaper inom kroppsvård och danspedagogik och satt samman ett enkelt – och ganska trevligt – rörelseprogram att pausa till under arbetsdagen.

För nu får det helt enkelt räcka med stela datormuskler och andra dolda följdverkningar av stillasittandet. Häng med oss du också, så gör vi detta till en ny trend och en självklar punkt i arbetsschemat – varje dag!

 

ScribLifes enkla pausprogram för arbetsdagen

Jobbar du hemma och/eller ostört – sätt på en bra låt innan du sätter igång! Skulle du känna att någon av rörelserna nedan inte passar dig eller inte känns bra att genomföra så hoppa över dem. Eller gör någon annan övning som känns bra. För kom ihåg att all rörelse räknas! 

Res dig nu upp från stolen och se till att du har lite space runtomkring dig, så sätter vi igång!

 

1. Starta med att härma katten: Sträck på dig som när du vaknar om morgonen.

2. Längdtestet. Gör dig så lång som möjligt – försök att växelvis nå taket med fingertopparna. Upprepa 3 gånger per sida.

3. Robin Hood. Låtsas att du skjuter pilbåge: ena armen hålls rakt fram medan den andra ”spänner bågen” bakåt (i axelhöjd). Växelvisa rörelser. Upprepa 8 gånger.

4. Axelsträck. Nu när du är lite varm så nu kan du passa på att sträcka dina spända axel- och halsmuskler försiktigt: Luta huvudet åt ena sidan och sträck ner motsatt sidas axel arm och hand mot golvet. Håll sträckt en stund. Byt sedan sida.

 

5. Nacksträck. Sträck din spända nacke genom att i en lugn rörelse titta ner mot golvet och försöka nå bröstkorgen med hakan. För att sedan lugnt vända upp huvudet och titta upp mot taket. Upprepa 3 gånger.

6. Uppdraget. Dra upp axlarna mot öronen och spänn i några sekunder – slappna av och låt axlarna ”falla” ner. Upprepa övningen igen men spänn då inte fullt så mycket och låt sedan axlarna falla ner igen, fullt avslappnade. Upprepa övningen en tredje gång men spänn då bara pyttelite – och slappna sedan av.

7. Baletten. Stå på tå och balansera en stund. (Varför inte också på tå, för att göra det hela lite roligare?)

8. Skidtur. Gillar du vinter och skidåkning? Då kan detta vara din bästa övning! Låtsas att du står i längdspåret, stakandes på upploppet mot din välförtjänta OS-medalj. Stå med lagom bredd mellan fötterna, håll armarna högt framför dig (tänk dig att du har långa längdstavar i händerna) och gör stora stakande rörelser bakåt. Använd hela kroppen när du ”stakar dig fram”; kupa även ryggen och böj på benen för varje sväng, så att du får extra kraft. Upprepa några gånger och känn hur hela kroppen blir varm och hjärnan pigg.

9. Let’s dance. Är musiken på? Avsluta gärna med lite spontandans innan du samlar dig och återgår till arbetet, antagligen både gladare och effektivare än du var för bara 10 minuter sedan.

Upprepa pausrörelserna närhelst du önskar – och inte önskar men kanske ändå behöver. Vinsten är en större chans till ett friskare och piggare liv.

Kram och lycka till!

♥ ScribLife

Pausa med rörelse och vinn en bättre hälsa!   Foto: Shutterstock

 

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
LinkedIn
Twitter
Follow by Email
RSS