FYRA TIPS FÖR EN SKÖNARE, FRISKARE HÖST

höst_4bilderHösten kan vara riktigt härlig men för många också mer än besvärlig. Bristen på ljus ger hösttrötthet och i vissa fall nedstämdhet. Samtidigt är det högtryck på jobbet, familjekalendern är fulltecknad och förkylningsbacillerna lever loppan med ett ordentligt grus i rutin-maskineriet som följd. Då kan det vara svårt att ropa ”hipp hurra” över ännu mer regn, rusk och tunga moln …

Men ”if you can’t beat it, join it”, tänkte vi på ScribLife och gjorde en lista på våra allra bästa må bra-tips för hösten. Allt grundar sig i att acceptera hösten och hantera den genom att ta sig tid för mikropauser i din vardag. Här våra 4 bästa tips för en skönare, friskare höst:

1: MICROPAUS MED MÅ BRA-TE

Mikropaus_te

Engelska traditionen Afternoon tea kombinerar nöjet med mer nytta än du kan ana. Hett te är, av naturliga skäl, inget som klunkas ner i all hast vilket gör att stunden automatisk blir en nyttig paus i tillvaron. Själva teet är smaksatt med (ofta) nyttiga, välgörande torkade växter och det heta vattnet i sig lugnar magen och värmer upp varje frusen individ från insidan.

Ett tips för att ditt te ska göra dig riktigt gott nu på hösten, är att ”spetsa” det med två riktiga hälsokickar: honung eller färsk ingefära. Dessa båda bär med sig en rad goda egenskaper som kan ge både lindring och motståndskraft så här års. Visste du att:

  • Honung: lindrar halsont, förbättrar immunförsvaret, bakteriedödande verkan, har god verkan mot infektioner, bra för matsmältningen, ger en piggare känsla, innehåller bland annat vitamin C och B och flera viktiga mineraler som kroppen behöver för att hålla sig frisk.
  • Ingefära: är bra mot förkylning, har antiinflammatorisk och slemlösande verkan, underlättar matsmältningen, lindrar förstoppning, är rik på antioxidanter som skyddar kroppens celler. Det är bra för hjärta, hjärna, mage och leder. Sägs även ha god verkan mot migrän.

2: MICROPAUS MED VÄRME

Mikropaus_värmegris
Denna underbara, värmande ”gris” har, i artikelförfattarens småbarnsfamilj, varit en trogen välgörande vän i många år nu. Under namnet: ”Värmegrisen”! Denna och andra fina vetevärmare för olika behov och smaker, tillverkas av närodlat vete och finaste lin från Dalarna av dalaföretaget Bejlas. Mer information och webshop finns på www.bejlas.se

Har du inte redan en vetevärmare bör du skaffa dig det å det snaraste. Vete har en unik förmåga att lagra värme. Vetevärmare ger en ofattbar värme för den frusne men också djup avslappning till stressade, stela muskler, lindring till ömma, svullna leder och skön lindring vid magont. En vetevärmare kan också ge lugn till den som har svårt för att sova.

TIPS! Värm din vetekudde (eller som här, den värmande grisen som älskas av hela familjen!) och lägg över nacke/axlar efter en lång dags arbete framför dator för att minska eller förebygga muskelspänningsproblematik. Kan även användas kall som för lindring av såväl huvudvärk som svullna ben etc.

3: MIKROPAUS I DAGSLJUS

mikropaus_utomhus

Ta vara på ljuset mitt på dagen! Det är framför allt bristen på dagsljus som orsakar hösttrötthet. Därför kan det vara väl värt för dig som har ”9-17-jobb” att faktiskt sätta av tid för en stunds utomhusvistelse mitt på dagen, så här års. Varför inte promenera till kundmötet, byt ut en del av jobblunchen mot en lunchpromenad (kollegorna kan ju hänga med!) eller svida om till träningskläder för en 30 minuters promenad-/promening*-/jobbingtur. Bara rörelsen i sig gör dig piggare, gladare, starkare och minskar stress.

4: MICROPAUS MED EN CLEMENTIN – ELLER TRE!

Mikropaus_clementin

Det råder högsäsong för clementiner så: passa på! Clementiner (och andra citrusfrukter) innehåller nämligen massvis av sådant som vi nordbor behöver extra mycket av så här års. De C-vitaminrika clementinerna bidrar till att stärka immunförsvaret, motverka förkylning, motverka inflammationer och balanserar surhetsgraden i kroppen (allt tack vare c-vitaminet). Vidare innehåller clementiner också järn, vilket bland annat gör oss mindre trötta, och andra viktiga mineraler samt fibrer som underlättar matsmältningen. Att äta clementiner är rent allmänt också bra för såväl hjärta och kärl som för hud och ögonen (synen). Att bjuda på clementiner till jobbfikat är alltså att göra en riktigt god gärning!

Med detta önskar vi på ScribLife dig en härligare höst!

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
LinkedIn
Twitter
Follow by Email
RSS