PERSONLIGT TIPS TILL ALLA ROSACEA-SYSTRAR

Att helt plötsligt, mitt i livets gladaste dagar, drabbas av hudåkomman rosacea kan vara riktigt jobbigt, inte minst för självförtroendet. Tro mig, jag vet. Hade själv under hela mitt då 32-åriga liv inte haft mer än ett par–sju ungdomsfinnar nu och då. Trots att jag är makeupartist och hudterapeut hade jag inte något större behov av makeup för egen del. Sånär som på lite mascara gick jag helst osminkad till vardags. Men någon gång efter andra graviditeten brakade huden ihop och rosacean var ett faktum. Rosacea är en mycket vanlig kronisk inflammatorisk hudåkomma som ofta drabbar kvinnor i bästa ”karriärmamma-åldern”.

En av de stora orsakerna till att rosacea bryter ut hos kvinnor verkar vara stress, press och dåligt med sömn. Huden blir rödflammig, kliar och sticks och efter hand växer acneliknande utslag fram som kan göra riktigt ont. Men detta är INTE akne och ska absolut inte behandlas som akne! Rosacea bidrar till att huden blir mycket tunn, ömtålig och torr och stram på ytan och behöver, förutom preparat som dämpar inflammation, mycket fukt och fett/olja.

Med kronisk betyder att åkomman inte går att bota. Det finns hjälp men det är långt ifrån alla hudvårdsleverantörer som vågar sig på behandlingsmetoder mot rosacea. Problemet är att man först måste få bukt på hudinflammationen och den förtunnade, reaktiva huden, innan man kan ta sig an de ytliga blodkärlen som framträder pga sjukdomen. De allra flesta produkter eller behandlingar som sägs vara anpassade till rosaceahud är tyvärr bara lugnande eller bromsande. Sällan behandlande. Om man inte väljer någon riktigt avancerad behandlingskur, men de kostar ofta multum trots att ett bra, bestående resultat sällan kan garanteras.

MITT TIPS TILL DIG

Efter att ha testat massor under åren jag har nu funnit en riktig ”Baymax-kombo” för min rosaceahud som kan vara väl värd att prova, innan du ger dig in på avancerade behandlingstekniker eller superdyra produktkoncept:

baymax kombo rosacea

Den behandlande delen av min kombo är Rozex, en medicinskt behandlande rosaceakräm som sedan en tid tillbaka finns att köpa receptfritt på apoteken. Rozex ska ses som en kur som ska appliceras på det drabbade hudområdet två gånger om dagen (morgon och kväll) under tre månaders tid (ge inte upp! Inflammatoriska tillstånd kan ta tid att bukt med.) Min hud visade dock en tillbakagång av rosacean redan efter några dagar (och nu efter några veckor fortsätter huden att bli allt bättre – jippi!).

Två problem med Rozex är dock att: 1) huden blir extra ömtålig under behandlingen och får absolut inte exponeras för solen under perioden; 2) min hud som dessutom är torr kräver mer än vad Rolex-krämen ger.

Men … så sprang jag nyligen på en efterbehandlingskräm från professionella hudvårdsprogrammet Dermaceutic. Krämen heter Celtic och är framtagen för att ge huden ett kraftfullt stöd i sin reparationsprocess efter djupverkande hudvårdsbehandlingar. K Ceutic tillför därför uppbyggande näringsämnen till utsatt hud och en sunblock med spf 50. Perfekt, tänkte jag! Och i min kombination med Rozex har K Ceutic visat sig lugna huden omedelbart, göra den smidig och mindre känslig. (Huden kan bli lite glansig till en början men för mig är det nu det långsiktiga resultatet som räknas.) Tack vare det höga solskyddet känner jag mig nu också trygg under min behandling, även när jag ger mig ut på en promening* i höstsolen!

TÄNK OCKSÅ PÅ:

Var noggrann med den dagliga rengöringen av din rosaceahud. Använd en bra, mild rengöring morgon och kväll och komplettera gärna med en försiktig, mild peeling, omkring var sjunde till var tredje dag. Det befriar huden från svårare smuts, föroreningar, eventuella makeuprester som täpper för och kan irritera OCH det gör att de behandlande produkterna får bättre effekt.

– Använd absolut inte några produkter som tenderar täppa till porerna!

– En rosaceadrabbad hud mår självklart bäst utan makeup men är det någon gång jag själv känt som störst behov av att dölja och jämna ut, så är det tyvärr när rosacean härjar som värst … Vill du jämna ut huden så välj milda, lätta makeupprodukter från en leverantör som uttryckligen värnar om huden och låter huden andas, s k ”hudvårdande makeup”. Några av mina bästa tips här: Nouba (Hydrastress Foundation!), MineralEssence, Pür och Palina.

– och så självklart detta: Värna din sömn, hitta tillfällen i vardagen som ger dig möjlighet att pausa en stund, helst utomhus i dagsljuset och friska luften, och undvik stark mat och starka drycker som får huden att hetta och magen ur balans …

Rozex 0,75% finns att köpa receptfritt på apotek i versionen gel eller kräm. Eftersom min hud är torr köpte jag krämen. Pris 249 kr.
K Celtic från Dermaceutic säljs via professionella hudvårdssalonger och nätbutiker. Pris: 387 kr.
 
LYCKA TILL!
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
LinkedIn
Twitter
Follow by Email
RSS

Lämna ett svar