ROSA OKTOBER

 

De flesta av oss känner någon. Eller är själv drabbad. Bröstcancer är kvinnans vanligaste cancersjukdom med 20 insjuknande kvinnor om dagen, i Sverige. Det är inte utan att det känns som rysk roulette var gång man lite ängsligt känner igenom sina bröst eller tacksamt får dem tillplattade i den jättelika ”bröstpressen” påmammografin. Chanserna att bli botad har dock ökat markant de senaste åren, vilket är en stor lycka. En lycka vi kan tacka den framstående forskningen för, som i sin tur fått stor uppbackning av de bidrag och den uppmärksamhet alla rosa bandet-kampanjer som pågått varje oktober månad ända sedan Evelyn Lauder från kosmetikjätten Estée Lauder år 1991 var med och startade hela konceptet med de rosa bandet till förmån för bröstcancerforskningen.

(Och jag, undertecknad, kan nu stolt säga att jag var med då! Arbetade som ung hudterapeut och makeupartist år varumärket vid den tiden och fick därmed äran att vara bland de i första ”kullen” av alla Estée Lauder-anställda runt om i världen som bar det rosa bandet och sålde produkter till förmån för bröstcancerforskningen.)

Nu är vi mitt i ett rosa oktober igen och påminns än en gång om såväl bröstcancer som övriga cancerformer. Trots forskningens stora framsteg återstår ännu mycket: svar som måste finnas, gåtor som måste lösas, kvinnor som inte överlever …

Var med och kämpa!

Ett sätt att bidra i kampen mot cancer är att sätta in pengar eller köpa alla rosa band och rosa produkter vi kan komma åt! Ett annat sätt är att påminna varandra om att redan nu, i vår vardag, leva så förebyggande vi kan. Här är några saker du kan göra för att motarbeta risken att själv drabbas av bröstcancer – och må bättre på många sätt. (Och vem kan egentligen motstå någon av dessa punkter, om vi tänker efter?):

  • 30 minuters pulshöjande rörelse om dagen. Är du ingen ”träningsmänniska” så ta en stunds promenad eller promening. Promenera till och från jobbet/skolan eller, för dig som har längre resväg, hoppa av någon station tidigare och gå sista biten. Ta en powerwalk på lunchen. Knip och studsa framför en gammal dvd med Susanne Lanefeldt. Skaffa hund.
  • Värna sömnen. (Hej, Arbetsnarkomanen: försök undvika nattarbete! Ingen kommer att tacka dig den dag orken eller förmågan tar slut …)
  • Gör färgstarka frukter, grönsaker och bär till det självklara tilltugget i ditt hem – varje dag! Försök få i dig av frukt och grönt i olika färger. Då får du nämligen i dig flera olika, supernyttiga fytokemikalier som ger en starkt antioxidant effekt vilken bland annat skyddar cellerna och hämmar inflammationer som i sin tur motverkar cancer.
  • Till de naturliga godsaker som visat sig på olika sätt öka motståndskraft mot just bröstcancer hör: avokado, broccoli (denna grönsak fungerar dessutom som en superbra detox för din kropp!), valnötter, olivolja, tomater, linfrön och röda och blå vindruvor.
  • Klämma igenom dina bröst varje månad. För dig som har svårt att komma ihåg detta finns numera ett app, Klämdagen, som både påminner och ger instruktioner.

Glädje och skratt i god gemenskap minskar dålig stress som annars kan påverka våra kroppars motståndskraft negativt. I detta kan vi alltså hjälpa både oss själva och varandra – samtidigt. ”Tillsammans är vi starkare”, gäller i allra högsta grad även här.

Källor:

Bröstcancerföreningen
Cancerfonden
Boken Supermat av läkaren Helena Nyblom
Facebook
Facebook
INSTAGRAM
LinkedIn
Twitter
Follow by Email
RSS

Lämna ett svar