VÅGA MÅLA OM – SKAPA OMBONADE KONTRASTER

Tips måla dörrar DIY Foto: Ingela Hellqvist

Är du sugen på att addera lite liv och vackra konstraster i ditt hem? Jamen, då är det väl bara att åka till närmaste färghandel, bunkra upp med några burkar favoritfärg och sätt igång? Eller?

För dig som är sugen på att skapa förändring i hemmet men tycker det verkar svårt, krångligt eller kanske till och med läskigt att måla om, kommer här en stor dos inspiration från vår egen inredningsexpert Anna Lindström. Hon lever själv med färgburkar och penslar lika nära till hands som osthyveln i kökslådan!

– Så snart jag får lite ledigt så brukar jag sätta igång med något nytt projekt, berättar hon.

Redan när du kliver in i hallen hemma hos Anna märks att här bor en äkta inredningsguru som kombinerar sin kunskap, mångåriga erfarenhet och obegränsade kreativitet in i varje detalj i sitt hem som inhyser en livfull familj på fem personer – och en charmig hund.

 

Inredare Anna Lindström jobbar mycket med kontraster för att skapa harmoni och drar sig sällan för att måla om inredningen i sitt eget hem. Genom att alltid ha en burk med samma färg nära till hands, så är det snabbt gjort att korrigera ifall något blivit kantstött.

 

En trappa upp där kök, matrum och vardagsrum ligger, är färgskalan i konstrasterna svart, svartbrunt och vitt. Industriellt och ombonat på samma gång. Vita, högblanka golv och vita väggar är tryggt omhuldade av svartmålade innerdörrar till övervåningens olika rum och utrymmen. Dörrarna har Anna målat själv.

 

      

 

Innerdörrarna i huset hade börjat se lite slitna ut. De hade också en ”allmogestil” som Anna inte riktigt tyckte stämde med den övriga stilen i hemmet. Med det konstaterat åkte hon och köpte svart färg, hakade av dörrarna en dag ”då hon hade lite tid över” och målade dem och tillhörande dörrkarmar svarta. Allmogestilen i svart utförande blev plötsligt mycket mer stilren och gav en helt ny karaktär till såväl dörrar som till hela husets inredning.

Svart färg i hemmets inredning kan låta hårt men faktum är att svart snarare kan få möbler och annan interiör att smälta in bättre.

– Svart färg låter som det ska bli väldigt iögonfallande men när vi målade om vår stora kommod som från början var träfärgad till svart, blev den snarare förminskad. Och det är ju så, att svart förminskar, säger Anna som sällan drar sig för att måla om saker.

I hemmet är det inte bara dörrarna som fått ny färg. Ramar, gamla övergivna korgar, möbler och förbrukade plåtburkar från restauranger – allt kan få nytt liv och kanske nya användningsområden med lite målarfärg eller sprayfärg. Och bidra till en unik, homogen och trivsam hemmiljö.

 

När den stora kommoden som tidigare var träfärgad behövde renoveras och målades svart, smälte den plötsligt in mycket bättre. Svart kan låta som en iögonfallande men i själva verket har svart en förminskande effekt, förklarar Anna.

Våga måla du med!

För att målning av inredningsdetaljer i hemmet ska bli lika enkel och lyckad för oss andra som det är för Anna Lindström, bjuder hon här på några saker som vi kan tänka på när vi bestämt oss för att sätta igång att förändra genom att måla större detaljer, som dörrar eller jättekommoder:

Slipa ner ytan så att ingen gammal färg sitter löst, och rugga upp ytan ordentligt. När du slipar ner ytan, arbeta gärna utomhus eftersom det kan bli väldigt dammigt!

Haka av dörrarna (eller de lösa delar på din möbel) och måla dem liggande för att undvika att färgen rinner.

Måla gärna med en pensel först och följ materialets struktur och rolla sedan med en fin roller för att få en jämnare yta.

När du målar innerdörrar, måla då gärna även dörrkarmarna, för en maffigare effekt. Glöm inte att skydda intilliggande vägg, golv och detaljer som inte ska målas, med plast eller papp och täcktejp.

Färgtyp? Vanligtvis för målning av innerdörrar brukar helblank färg rekommenderas men Anna har ändå valt halvblank färg till sina dörrar för att ge dem en mattare, djupare effekt.

Det går också att måla över gammal färg, utan att slipa, men rådfråga då gärna någon målarverkstad innan, eftersom fel kombination av färger kan göra att det blir bubbligt.

Anna har alltid en burk av samma färg som hon målat möbler/inredning med, nära till hands för att kunna måla i, ifall något blir kantstött. Ett gott tips, särskilt om man älskar liv och rörelse och inte vill att inredningen ska hindra familjens lek och stoj.

 

Familjens glada hund vill självklart också gärna vara med när Anna sätter igång och målar.

 

Lycka till!

 

 

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
LinkedIn
Twitter
Follow by Email
RSS