SJU HUDFAVORITER FÖR VÅRVINTRIGT EXTREMVÄDER

Det är vårvinter. Denna magiska ”årstid” då snö och kyla får sällskap av gnistrande sol, är en underbar tid för utomhusaktiviteter av alla de slag. Och med all rätt vänder vi nu gärna ansiktet mot solen för extra påfyllnad av ljus och D-vitamin. Men även om klimatet är mildare än i midvintertid är det fortsatt väldigt torrt och påfrestande för huden (läs mer om vårda din vinterhud här). För att kunna vara utomhus så länge vi vill och samtidigt ha en hud som känns smidig och balanserad, är det bra att ta hjälp av väl genomtänkt hudvård.

För att ge några goda exempel på hudvård i extremväder gläntar ScribLifes erfarna hudterapeut nu på sin egen necessär och tipsar om fem av hennes personliga storfavoriter lika oumbärliga på vårvintrig fjälltur som på seglingssemestern när sommaren väl har kommit.

 

”Klimatkrämen nummer ett”

Professionella, ekologiska hudvårdsmärket Éminence Organics med sin bas i Kanada, känner väl till behovet av klimatkrämer om vintern. Kanske är det anledningen till att de lyckats ta fram en perfekt och lättanvänd klimatkräm som passar både ansikte och kropp och som effektivt motverkar uttorkning, lugnar (även vid solbränna) och återbygger huden. Rosehip & Lemongrass Soothing Hydrator passar som dagkräm men lika bra som lugnande hudvård after ski, för en blossande skidåkarhud eller istället för en traditionell after sun. Krämen passar också hela familjen så det är toppen att den kommer i en rejäl tub!

 

”Läpparnas aloe”

Aloe Vera är en välkänd välgörare för kroppen insida och utsida. Därför är det knappast förvånande att den kaktusliknande växten också är riktigt bra för utsatta läppar. Läppceratet Aloe Lips från varumärket Forever håller läpparna smidiga och motverkar effektivt fnasighet och spruckna läppar trots bitande väder. Tips: förse alla i familjen ett varsitt att ha med sig för ”påfyllning” under dagen.

 

”Mer för vinterskrynklig mun”

Om dina läppar drar ihop sig mer än du tycker du förtjänar i det kalla, blåsiga vädret kan denna superfavorit vara något för dig. Citrus Lip Balm från Éminence Organics, är ett citrusfriskt lip balm baserat på sheasmör och solrosolja som ger maximal återfuktning och arbetar för lite extra stuns i läpparna. Effekten ackumuleras så ju mer du använder den, desto stunsigare läppar får du!

 

”Skydda med olja”

Ska du kallbada, ge dig ut i skidspåret eller ut på vindpinat hav är det väl värt att ge extra skydd åt ömtålig hud med hjälp av ett lager närande olja från växtriket. En bra olja förhindrar uttorkning och minskar samtidigt risken för frostskador i huden eftersom olja inte fryser på samma sätt som vattenbaserade produkter gör. Det finns ett stort antal bra hudvårdande oljor på marknaden. En favorit är den svensktillverkade ansiktsoljan Secret Forest från Barr Sweden som även har en lugnande verkan på huden. Kombineras gärna med systerprodukten Snow Oil för kroppen – för att inte glömma bort att även ta hand om resten av kroppen även under vinterhalvåret.

 

”Vad du gör – glöm inte solskyddet!”

Hudläkaren och forskaren dr Dennis Gross predikar ständigt vikten av att skydda sin hud mot solens farliga strålning. Här i Norden tenderar vi att ”glömma” det, särskilt så här års, trots att det nu är viktigare än någonsin. Efter en lång mörk vinter är en nordbos hud helt ovan vid solljus. Melanocyterna har inte behövt jobba på flera månader varför det tar tid att producera nytt melanin (den bruna färgen) när huden plötsligt exponeras för UV-strålning. En vårvinterdag med sol från bar himmel förstärkt av glittrande snö eller hav, är huden superexponerad. ”Härligt med färg!” tycker vi. Men inte härligt med ökad risk för hyperpigmenteringar, brännskador eller hudcancer.

På företaget Dr Dennis Gross Skincare är man expert på att jämna ut huden och få den i balans men också på solskydd. Deras senaste soltillskott är Lightweight Wrinkle Defence Broad Spectrum Sunscreen SPF 30, en supersmidig lätt, fysikaliskt solskyddande dagkräm som bevarar fukten i huden utan att lämna efter sig varken kladd eller några igentäppta porer.

 

”Återhämtning på kvällskvisten”

Unna dig 20 minuters återhämtning i tider då det torra klimatet gör det lite extra besvärligt för huden. I brittiska sheet mask-företaget Beauty Pro’s fantastiska Plant Based-serie är till och med själva ansiktsarket växtbaserat. Plant Based Rose ger underbar lindring, massor av fukt och en härlig boost till huden. Förutom att hela grejen med sheet masks är ett nästan beroendeframkallande enkelt sätt att sno åt sig lite välbehövlig mikroåterhämtning nu och då.

 

 


Denna artikel är inte ett betalt samarbete. De är ett personligt förslag på produkter – eller typer av produkter – du kan söka efter om du vill hjälpa din hud på traven när den är särskilt utsatt av isande kallt, bitande, blåsigt eller soligt väder.


Av Ingela Hellqvist

 

Facebook
Facebook
INSTAGRAM
LinkedIn
Twitter
Follow by Email
RSS